Friday, November 25, 2011

Bossang!!!

Assalamualaikum,

hai *lambai tgn kanan sambil tgn kiri sorok blkg badan.bajet cute dan comel.

mesti korang tertanya-tanya kan kenapa aku selalu pulak hupdate belog lately. *walau korang tak tanya pon aku tetap nak cakap jugak. So, baik korang tanya je kenapa aku selalu hupdate belog ni. Tanya cepat!!! sambil hunus chopstick.

Ekcelly (actually), aku tak ada pape nak buat sekarang ni. Hari ni masuk hari ke-5 aku kena standby kat platform dan tak boley nk proceed dengan kerja-kerja aku macam biasa sebab keadaan cuaca yang tak berapa nak mengizinkan. Ye,kalau nak buat keje memang ko kena minta izin dengan inche cuaca dulu. So,kalau inche cuaca tak benarkan, maka korang tak payah nak bermimpi di siang hari untuk buat kerja. Karang, inche cuaca murka, susah pulah. *agak berbaur tahyul disini.

So, serius bosan. Bosang dooh-dooh...

Sebenarnya cenggini, dalam apa jua keadaan sekalipun, untuk melakukan kerja-kerja amal di platform kite kena taw keadaan cuaca untuk hari tersebut untuk memastikan keselamatan kite senantiasa terjamin. Tengah-tengah laut ni bukan boleh sesedap hati je nak main langgar buat kerja. Maw kena hantar balik kalo selalu praktis mcm tu. Dekat platform ni kte ada undeng-undeng *ajuk dialog Ahmad Nisfu dalam citer Tiga Abdul, yang patut atau mesti kita patuhi. By hook or by crook. *zalim ngat bunyinya ork?

Okeh, berbalik pada cerita asal aku tadi. Pasal kerja dan cuaca. Mengikutkan pada weather forecast yang dikeluarkan oleh jabatan kaji cuaca, memang jelas dinyatakan bahawa keadaan cuaca sekarang tidak menentu. Angin bertiup kencang dengan kelajuan angin mencecah sehingga 50 knot. Ombak pulak tak payah cerita, nak jugak menyelit. Swell dia sampai 4-5 meter. Sikit punya tinggi. Memang berbahaya untuk bot-bot kecil. Korang jangan salah anggap pulak, ni bukan ombak rindu taw, ni ombak betul-betul. Yang macam dalam iklan raya petronas tu. Yang ada budak jerit, "Ombak jahat, ombak jahat!!!" Hah, ombak tu la.

Ikut prosedur, kalau angin yang bergerak selaju tu dan ombak pulak naik setinggi tu tak perlulah gigih sangat nak turun site buat kerja segala. Baik duduk je dalam living quarters layan citer Boboi Boy. Lagi better. Kang tak pasal-pasal kena tiup angin, pastu jatuh masuk laut then keluar dekat...dekat...hah, keluar dekat paper! Tak ke haru. Dan aku, bila da tak boleh buat kerja, satu tempat je yang aku nampak seolah-olah bercahaya. Menggamit aku datang. Yes! ianya adalah katil mewah aku yang diperbuat dari keluli tahan karat. Sepanjang hari aku bantai tido je.Tapi aku akan pastikan aku akan terjaga setiap 3 jam. Sebab tiime tu time makan. Mata ni jangan cerita la, dah macam bola golf dah gayanya. Muka bengkak macam kena bantai dengan wrestler. Bengkak gila-gila. Mana tak bengkak kalau asyik duduk berhibernasi je.

Bila dah dalam keadaan macam ni, dah tak tahu nak buat apa, dah terdesak orang kata, hanya aktiviti semacam itu je lah yang mampu untuk dilaksana. Heaven sebab tak payah buat kerja? Memang pun. Sehari je aku rasa heaven, hari-hari berikutnya aku rasa macam apa je. Tak boleh nak digambarkan dengan kata-kata. Mak aku pun sempat gelakkan aku bila aku cakap aku tak boleh buat kerja. Aku tak faham, kat mana lawak yang terselit ketika sesi luahan perasaan itu berlangsung. Cit!!!

Jadi, apa yang dapat aku simpulkan kat sini, aku pun tak tahu apa sebenarnya yang aku merepek sekarang ni. Aku saja je tak nak bagi labah-labah yang gangster conquer balik kawasan ni. Tu je. so, sori la kalau aku da buang masa korang semua. Aku cuma nak bagitahu yang aku tak boleh buat kerja. *ada nampak macam berbangga tak? Tak kan???, sambil hunus chopstick diiringi dengan pandangan yang bening.

Sekian.

5 comments:

  1. bosan jugakk kt platform...ais..xjadilah nak kerja kt platform...pergi pun xyahlah...walaupun oil n gas bbidang kita

    ReplyDelete
  2. HAIH, BOSANNYA DUK DEPAN KOMPUTER JE KEJE

    ReplyDelete
  3. weh cuti tahun baru la.balik~ :)

    ReplyDelete
  4. Ija:bosan bila xde keje je,law ada keje bosan pon xsempat nk datang ziarah
    Awe:try duk belakang komputer plak
    Miz cha:i wish i could.boley tgk isteri dan anak2 :-)

    ReplyDelete
  5. chait bile masa kawen ni>x jemput member.

    ReplyDelete